Przepisy

średnio

45 min

8

Składniki:

Spód:

  • 150 g mielonych migdałów (mąki migdałowej „EURECO!”)
  • 150 g mąki pszennej „Basia”
  • 60 g oleju kokosowego „EkoWital”
  • 25 g syropu daktylowego „EURECO!”
Cytrynowe nadzienie:
  • 600 ml mleka kokosowego „Clearspring” (gęsta część mleczka z puszki)
  • 60 gr skrobi kukurydzianej albo z tapioki
  • 100 g miodu lub syropu z agawy
  • 300 ml soku z cytryny
  • tarta skórka z 2 cytryn
  • 50 g oleju kokosowego „EkoWital”

Ciasto cytrynowe

1. Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki (ciasto powinno mieć konsystencję taką, aby można było ulepić spód tortownicy). Ułóż ciasto w formę do tarty (w Universamie dla Ciebie i dla domu znajdziesz duży wybór przeróżnych foremek!).
2. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ciasto powinno zmienić kolor na złoty.
3. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia w foremce. Po ostygnięciu ciasta wstawiamy go do lodówki na 1 godzinę.
4. Dla nadzienia zetrzyj skórkę z cytryn na tarce o dużych oczkach.
5. Wymieszaj wszystkie składniki do nadzienia w garnku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, i ciągle mieszając gotuj do zgęstnienia.
6. Gorące nadzienie wlej na spód wystudzonego ciasta, udekoruj i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny do zastygnięcia.
Smacznego!

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.