Przepisy

łatwo

15 min

1

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy MONINI EXTRA VERGINE BIAŁA TRUFLA
  • 1 opakowanie wołowiny dojrzewającej BRESAOLA PUNTA D’ANCA
  • 2 garście rukoli
  • 3 pieczarki
  • kilka czarnych oliwek
  • ocet balsamiczny
  • kapary
  • ser PARMIGIANO REGGIANO

Carpaccio

Bresaola to rodzaj wołowej wędliny, przysmak Valtelliny, największej alpejskiej wioski. Twierdzą, że nazwa “breasola” pochodzi od słowa “sala come brisa”, co oznacza sposób przygotowania mięsa (naturalna konserwacja w soli), a niektórzy uważają, że słowo wywodzi się od “brasy “- miejsca, gdzie jest przygotowywano i przetrzymywano mięso.

  1. Talerz smarujemy przy użyciu pędzelka oliwą z oliwek.
  2. W pierwszej warstwie kładziemy wołowinę Bresaola Punta D’Anca, następnie w kolejnych warstwach dodajemy: rukolę, cienko pokrojone pieczarki, oliwki i kapary.
  3. Całość posypujemy startym serem PARMIGIANO REGGIANO, polewamy oliwą Monini Extra Vergine Biała Trufla i octem balsamicznym.
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.