Przepisy

łatwo

1 godzina

2

Składniki:

Farsz
4 szt. tortilii
1 pierś z kurczaka Sokołów
2 szt. papryki kolorowej (np. czerwona i żólta)
1 puszka fasoli konserwowej Bonduelle
1 puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle
1 garść posiekanej świeżej kolendry albo pietruszki
2 ząbki czosnku
1 papryczka ostra
1 łyżeczka mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej Prymat
250 g startego sera Ceko
Sos
1 puszka pomidorów krojonych Dawtona
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 papryczka ostra
1 łyżeczka oregano Kamis

Enchiladas

1. Dla sosu: posiekać papryczki, czosnek i wymieszać wszystkie składniki.
2. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na oleju na patelni. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok. 7 minut.
4. Dodać fasolę, kukurydzę i przyprawy do papryki z czosnkiem. Dobrze wymieszać i dodać połowę startego sera.
5. Gotowy farsz nałożyć na 4 tortille. Zwinąć.
6. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem (1 łyżka). Połowę sosu pomidorowego wylać na dno. Tortille umieścić w naczyniu. Resztę sosu wylać na wierzch i posypać startym serem.
7. Piec w piekarniku (rozgrzanego do 180C) przez 30 min.
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.