Kroki:
1. W pierwszej kolejności oczyść karkówkę z nadmiaru tłuszczu i błon. Następnie pokrój ją na plastry ok.1 cm grubości. Przypraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Wrzuć kawałki mięsa i smaż je na średnim ogniu, aż staną się rumiane z obu stron.
3. Dodaj masło, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
4. Dodaj bulion, miód, sos sojowy, przyprawy. Duś do miękkości mięsa pod przykryciem.
- Następnie dodaj wino i duś jeszcze 10 min.
- Wlej bulion drobiowy, mieszając cały czas. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie wrzuć do patelni smażone kawałki mięsa. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś mięso w sosie przez około 1,5 do 2 godzin, aż będzie miękkie i soczyste.
- Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z patelni i odłóż na talerz. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj go przez kilka minut, aż zgęstnieje.
- Przed podaniem zanurz karkówkę w gorącym sosie i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami puree lub duszonymi warzywami.