Przepisy

łatwo

40 min

3

Składniki:

  • 1 korpus kurczaka SOKOŁÓW
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • 150-200 g pęczaku
  • 120 ml mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • listki z 5 gałązek tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Krupnik z pęczakiem i tymiankiem

1. Korpus umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zebrać szumowinę. Dołożyć włoszczyznę (oprócz marchewki i korzenia pietruszki). Posolić i gotować wywar. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę oczyścić i pokroić w plasterki.

2. Pęczak opłukać, a następnie dorzucić do wywaru wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Gotować przez 10 minut, po czym dodać ziemniaki i podgrzewać kolejne 20 minut. Zupę zabielić mlekiem. Zdjąć z palnika i od razu dołożyć starty czosnek, posiekane natkę pietruszki i tymianek oraz pieprz. Wymieszać i przykryć garnek na 5 minut. Zupę można podawać z ciemnym pieczywem.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.