1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.
2. Dodać 250g mąki, dobrze wymieszać. Przykryć ręcznikiem i zostawić na pół godziny.
3. Dodać do ciasta cukier, zmiękczone masło i jajko, wymieszać.
4. Dodać pozostałą mąkę, zagnieść ciasto.
5. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
6. Dla nadzienia: Mak umyć, zalać wrzątkiem o zostawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wymieszać z cukrem i zmielić (np. za pomocą blenderem)
8. Masę makową przełożyć do garnka, wymieszać z masłem, miodem, dodać trochę mleka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając i dodając mleko. Gotować około godziny.
9.Ciasto rozwałkować rozłożyć nadzienie i delikatnie zawinąć. Położyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łączeniem do dołu, posmarować wierch ubitym jajkiem.
10. Piec około 30 minut do zrumienienia w 180st.C
11. Gotowy makowiec można udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.