Przepisy

łatwo

5 min

Składniki:

Składniki na 2 duże makowce:
Ciasto
– 250 ml mleka Łaciate – ILE %
– 7 g drożdży instant
– 500 g mąki To-Ta (w super cenie 1,99 zł/szt/)
– 100 g masła Łaciate
– 1 jajko L Invest Michel (10 szt. w super cenie – 5,69zł/opak.)
– 75 g cukru
Nadzienie
– 250 ml mleka
– 150g miodu
– 320 g maku
– 100 g masła Łaciate
– 5 łyżek cukru

Makowiec

1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.
2. Dodać 250g mąki, dobrze wymieszać. Przykryć ręcznikiem i zostawić na pół godziny.
3. Dodać do ciasta cukier, zmiękczone masło i jajko, wymieszać.
4. Dodać pozostałą mąkę, zagnieść ciasto.
5. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
6. Dla nadzienia: Mak umyć, zalać wrzątkiem o zostawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wymieszać z cukrem i zmielić (np. za pomocą blenderem)
8. Masę makową przełożyć do garnka, wymieszać z masłem, miodem, dodać trochę mleka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając i dodając mleko. Gotować około godziny.
9.Ciasto rozwałkować rozłożyć nadzienie i delikatnie zawinąć. Położyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łączeniem do dołu, posmarować wierch ubitym jajkiem.
10. Piec około 30 minut do zrumienienia w 180st.C
11. Gotowy makowiec można udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.