Przepisy

łatwo

30 min

10

Składniki:

300 g mąki pszennej Szymanowska
180 g masła Łaciate
2 żółtka
120 g cukru pudru
szczypta soli
1 puszka masy kajmakowej Bakalland
orzechy i suszone owoce do dekoracji

Mazurek

1. Dokładnie utrzeć masło z żółtkami i cukrem pudrem.
2. Dodać przesianą mąkę i sól, dokładnie wymieszać.
3. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
4.Formę do pieczenia (wymiary: 20cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Rozwałkować ciasto i wyłożyć dno i boki formy. Nakłuć dno formy widelcem w kilku miejscach.
6. Piec w piekarniku przez 10-15 min w temp. 180 stopni C, aż się lekko zrumieni.
7. Ostudzić spód i posmarować masą kajmakową. Mazurek ozdobić bakaliami.
8. Wstawić ciasto do lodówki. Podawać po zastygnięciu masy kajmakowej.
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.