Przepisy

średnio

1,5 godziny

4

Składniki:

Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• Marynata:
• 150 g ketchupu BBQ albo pikantnego
• 1 łyżka miodu
• 3 łyżki sosu sojowego
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 2 łyżki soku z pomarańczy
• Sól, pieprz

PIECZONE ŻEBERKA

Przygotowanie:
1. Czosnek drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
2. Umyć i pokroić żeberka na małe porcje, przełożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
3. Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą, przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w 180 st. przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia można posmarować żeberka mieszanką ketchupu (5 łyżek) i sosu sojowego (1 łyżka).
4. Zdjąć folię i zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec jeszcze 30-40 min., aż żeberka ładnie się zrumienią.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.