Szakszuka to pyszne danie pochodzące z krajów Bliskiego Wschodu, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie! To połączenie smaku pomidorów, cebuli, papryki, przypraw i jajek, które rozpływają się w ustach.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę z oliwek w głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż będzie miękka i szklista.
Dodaj pokrojone papryki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
Następnie wrzuć do patelni pokrojone pomidory, czosnek, kumin, słodką paprykę w proszku oraz mielony kozieradkę (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj całość na niskim ogniu przez około 10-15 minut, aż sos będzie gęsty.
Delikatnie uformuj zagłębienia w sosie i rozbij do nich jajka. Gotuj na niskim ogniu pod przykryciem, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.
Podawaj szakszukę z jajkami w głębokich talerzach, posypaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki.