Przepisy

łatwo

15 min

2

Składniki:

  • Puszka pomidorów krojonych PUDLISZKI
  • 200 g przecieru pomidorowego PUDLISZKI
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyzeczki garam masala
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 jajka
  • olej
  • do podania: świeża bazylia, bagietka, feta

Szakszuka

Wiesz, że pomidory zawierają witaminy A, C i E – korzystne dla wzroku, stanu skóry i ochrony naczyń, antyoksydanty – jak likopen, oraz makroelementy, np. wapń i potas, które obniżają ciśnienie krwi.

  • Pokroić cebulę i paprykę. Smażyć na patelnie z dodatkiem oleju 5-7 min.
  • Puszkę pomidorów krojonych oraz przecier pomidorowy włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 5 minut
  • Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą.
  • Przykryć i gotować do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią, fetą oraz bagietką.
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.